tosayd

  • ۰
  • ۰

مقاله درمورد برمگیان

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت

تعداد صفحات: 8

برمکیان

: تاریخ، برمک، خالد بن برمک، فضل، یحیی، جعفرمقدمه

برمکیان یا فرزندان برمک، از خاندان‌های ایرانی بودند که تبارشان به گردانندگان بودایی معبد "نوبهار" بلخ می‌رسید.

"برمک" جد این خاندان در کشمیر، طب و نجوم و ریاضیات را فرا گرفته همراه با فرزندش خالد در دربار اموی نفوذ و شهرت بسیاری بدست آوردند. خالد در زمان خلافت عثمان یا عبدالملک اسلام آورد و سالهای بعد همراه ابومسلم در لشگر کشی‌های او به دربار عباسی راه یافت و قدرت و شهرت خود را از همان ابتدای خلافت عباسیان و در زمان سفاح در 132 هـ.ق فزونی بخشید.[1]

خلفای عباسی در همه امور از کیاست این خاندان بهره می‌جستند و یکی از دلایل تقرب خالد در زمان منصور و مهدی (149-169 هـ.ق) خوابانیدن شورش کردهای موصل بود، فرزند او "یحیی" از طرف خلیفه مهدی عهده دار تربیت ولیعهد هارون شد و هر دو ولیعهد جوان را در امور لشگری کمک می‌کردند. یحیی در این زمان دیوان رسالت را نیز به عهده داشت و در زمان مهدی، به دلیل دفاع از حق ولایت عهدی هارون چندی به زندان افکنده شد، اما با خلافت هارون به وزارت او منصوب شد و هارون همیشه او را پدر بزرگوار خطاب می‌کرد.[2]

یحیی و فرزندانش در عهد هارون

یحیی و فرزندان او (جعفر، فضل، موسی و محمد) که از دو فرزند آخری چندان خبری در دست نیست در 17 سال ابتدای خلافت هارون یعنی سالهای (170-187 هـ.ق) همه کارها را بدست گرفته و اعتبار و نفوذ آنها به اوج خود رسیده بود.

وزارت یحیی

درخشان‌ترین دوران خلافت با وزارت یحیی آغاز شد، با پایان یافتن دوران کشورگشایی‌، دوران تمدن و عمران و آبادانی آغاز شد و خلافت با لیاقت و کفایت مردان آل برمک به ثروت و نعمت فراوان رسید، مالیاتها به بهترین شکل وصول می‌گشت و اوضاع مملکت و زندگی مردم سامان یافت.

یحیی علاوه بر تدبیر امور به علم و معرفت و هنر نیز بسیار علاقمند بود، مباحث مذهبی و اخلاقی و تمام مسائل ماوراء الطبیعه با آزادی فکر، مورد بحث و گفتگوی فقها و فلاسفه قرار می‌گرفت، یحیی در برابر مردم نیز بخشنده و گشاده دست بود.[3]

وزارت فضل و جعفر

"فضل بن یحیی" در سال 148 هـ ق به دنیا آمد و در زمان هارون به ریاست حرم و تربیت امین گماشته شد و به فرمان او به حکمرانی خراسان رسید.

یحیی نیز در همۀ امور از راهنمایی و مشورت فرزند فرو گذار نبود، فضل در خراسان در میان مردم بسیار محبوب بود به طوری که مردم خراسان برای قدر دانی اسم او را روی فرزندان خود می‌گذاشتند.

هارون وزارت را نیز به فضل داد گر چه به دلیل علاقه قلبی خود به جعفر بن یحیی به وزارت او بیشتر خرسند بود، اما فضل از هر جهت بر برادر برتری داشت و این خود موجب حسادت و رقابت دو برادر گشت تا جایی که جعفر، هارون را وا داشت تا حکم ولایتداری خراسان را به جرم بی‌لیاقتی از فضل بستاند و به او بدهد و این موضوع که نگرانی پدرشان یحیی را نیز درپی داشت، یکی از علل سقوط برمکیان بود.

"جعفر" در سال 150 هـ.ق در مدینه متولد شد او نیز فاضل و سخاوتمند بود اما نه به اندازۀ فضل، ابتدا حکومت مصر را داشت و بعد به گفته ابن خلدون لقب "سلطان" به او داده شد تا بدلیل همان علاقمندی هارون به وی مشخص گردد که او ریاست تام امپراطوری را دارد، اما هارون ناگزیر خاتم خلافت را از او گرفت و به یحیی داد و نیز تا سه سال به جای مأمون، ولیعهد امین بود.

علل سقوط برمکیان

درباره علل سقوط برمکیان چندین دلیل آورده‌اند، تاریخ طبری از قول احمد بن زهیر می‌گوید: سبب هلاکت جعفر، اطلاع یافتن هارون از رابطه نهانی جعفر و خواهرش عباسه بود، این دو را هارون به عقد هم در آورده بود تا به گفتۀ خودش تنها نگاه آنها به یکدیگر حلال باشد.[5] «او را به زنی تو می‌دهم که وقتی در مجلس من حضور دارد دیدنش بر تو حلال باشد.» اما آنها بعدها دارای فرزند شده و او را از هارون مخفی میکردند و این خبر به هارون می‌رسد و موجب خشم بسیار هارون می‌شود.

دلیل دیگر، سعایت و بدخواهی و بدگویی نزدیکان و حتی دست پروردگان خود آنهاست، اما آنچه سبب اصلی خشم گرفتن هارون بر آنها شد، قدرت، مکنت و اعتبار و نفوذ آنها در دستگاه خلافت و نیز در میان مردم بود، یحیی و فرزندانش فضل و جعفر در زمان هارون رئیس واقعی دولت بودند تا جائی که هارون می‌گوید: «عباسیان غلام برمکیان شده‌اند و با اینکه به صحت این حرف اعتراض می‌کنند ولی این فکر در ضمیر آنها رخنه کرده است.»

او که در ظاهر با آنها بسیار مهربان و با احترام رفتار می‌کرد اما در پی براندازی این خاندان نیز بود چنانکه خود به یکی از نزدیکانش می‌گوید: «تصمیم دارم خاندان برمک را چنان عقوبت کنم که احدی را عقوبت نکرده‌ام و داستان آنها تا پایان روزگار، عبرت دیگران شود.»[6]

سرانجام غلام خود، مسرور خادم را برای آوردن سر جعفر به خانه او فرستاد و یحیی و دیگر فرزندانش را نیز به زندان افکند، یحیی نامه‌ای به رشید نوشت تا حرمت و حق تربیت خود را در آن یا دآوری کنند؛[7] اما رشید هرگز از تصمیم خود بازنگشت این رویداد در سال 187 هـ.ق رخ داد.

به گفتۀ مسعودی؛ «پس از برمکیان کارها مختل شد و مردم بی‌تدبیری و سوء سیاستهای هارون را آشکارا دیدند» بعدها هارون نیز از کرده خود پشیمان شد و از براندازی این خاندان اظهار تأسف کرد.

عرب‌ها که به ایران آمدند و براین سرزمین فرمانروا شدند هنوز شیوه کشورداری را نمی دانستند و از این جهت ناچار بودند که از ایرانیان یاری بخواهند. تا چندگاه کارهای اداری کشور به زبان فارسی انجام می گرفت و سکه های دوره ساساسانی در داد و ستد رواج داشت.

خلیفه های بنی امیه از اینکه در همه کارهای دیوانی به ایرانیان احتیاج داشتند خشنود نبودند، و یکی از ایشان که سلیمان پسر عبدالملک نام داشت گفته بود: از این ایرانیان عجب دارم که هزارسال فرمانروایی کردند و یک دم به ما محتاج نشدند و ما صد سال نیست که فرمانروا شده ایم و یک دم از ایشان بی نیاز نبوده ایم.

بنی امیه در آخرکار بسیار کوشیدند که دست ایرانیان را از کارهای کشوری کوتاه کنند و نامه های دیوانی را به زبان عربی بنویسند و به نام خلیفه سکه بزنند اما چون دولت ایشان به دست سپاه خراسان و ابومسلم برافتاد نفوذ ایرانیان در دستگاه خلافت اسلامی بیشتر شد. گروهی از ایرانیان می کوشیدند که به نیروی شمشیر تازیان را از کشور خود برانند، و پیوسته در هرگوشه و کنار ایران شورش ها بود که برپا می شد و جنگ های خونین که با سپاه عرب می کردند. گروهی دیگر برآن شدند که در اداره کشورهای اسلامی دست باید یافت و از راه عقل و تدبیر و دانش ستمگران عرب را به زانو درآورد.

از میان ایرانیانی که کار اداره کشورهای اسلامی را به دست گرفتند، "برمکیان" مهمترند. پدران این خاندان از بزرگان ایران ساسانی بودند و پرستشگاه نوبهار را در شهر بلخ اداره می کردند. برمکیان در اواخر دوران بنی امیه مسلمان شدند. نخستین مرد این خانواده که به دین اسلام گروید به دربار بنی امیه در دمشق رفت و آنجا مقام مهمی یافت. پسر او خالد نیز پیش آخرین خلیفه های اموی دارای مقامی بود. خالد هنگام قیام ابومسلم خراسانی با او همدست شد وچون خلافت بنی امیه برافتاد عبدالله سفاح خلیفه شد و خاندان خلافت بنی عباس را بنیاد کرد و خالد را به وزیری خود نشانید.

در زمان خلافت منصور که جانشین سفاح بود نیز خالد شغل های مهم دیوانی داشت و به فرمانروایی موصل و طبرستان رفت.

پسرخالد که یحیی برمکی نام داشت در زمان خلافت مهدی و هادی جانشینان منصور، وزارت داشت و چون هارون الرشید خلیفه شد باز به وزارت رسید. پسر یحیی که نامش "فضل" بود از جانب خلیفه حکمران خراسان و همه سرزمین های شرقی و شمالی ایران شد و چندین سال در این ناحیه فرمانروایی داشت و چنان با ایرانیان خوشرفتاری کرد که همه تسلط عرب و خلافت هارون الرشید را از یاد بردند و او را فرمانروای خود شناختند.

پسر دیگر یحیی که جعفر نام داشت در دربار خلیفه مقام بلند یافت و در آخرکار هارون وزارت خود را به او داد.

خاندان برمکی اساس خلافت اسلامی بنی عباس را پی ریزی کردند و فرمانروای راستین در دوران چند خلیفه عباسی ایشان بودند. آیین کشورداری را ایشان به خلیفه های عباسی آموختند و تا آنجا در دربار خلافت تأثیر داشتند که می توان گفت دربار عباسی تقلیدی از دربار ساسانی بود. بزرگواری و مردانگی









سایر محصولات :
مقاله درمورد برمگیان

مقاله درمورد برمگیان ...

مقاله درمورد. افسردگی روحی و طرز درمان آن

مقاله درمورد. افسردگی...

مقاله درمورد. اهل بیت

مقاله درمورد. اهل بیت...

تحقیق در مورد عرفان چیست 14 ص

تحقیق در مورد عرفان چیست...

مقاله درمورد. باران های اسیدی

مقاله درمورد. باران های اسیدی...

مقاله درمورد. اهمیت کار

مقاله درمورد. اهمیت کار...

مقاله درمورد. بحران اقتصادی

مقاله درمورد. بحران اقتصادی...

مقاله درمورد. اهمیت سلام کردن در قرآن

مقاله درمورد. اهمیت سلام کردن در...

تحقیق در مورد عدالت و جایگاه آن در قرآن 17 ص

تحقیق در مورد عدالت و...

مقاله درمورد. انوشه انصاری

مقاله درمورد. انوشه انصاری...

مقاله درمورد. ایران و فرانسه در گذشته وحال

مقاله درمورد. ایران و فرانسه در گذشته...

مقاله درمورد. بررسی 115 جاده ای

مقاله درمورد. بررسی...

تحقیق در مورد عدال از دیدگاه شهید مطهری

تحقیق در مورد عدال از دیدگاه شهید...

مقاله درمورد. بازی های محلی بختیاری

مقاله درمورد. بازی...

مقاله درمورد. بررسی عزت نفس دانش آموزان

مقاله درمورد. بررسی عزت نفس دانش...

مقاله درمورد. اوحدالدین بن حسین مراغه

مقاله درمورد. اوحدالدین بن حسین مراغه...

مقاله درمورد. اقتصاد خرد کامل

مقاله درمورد. اقتصاد خرد کامل...

تحقیق در مورد عبرت و تربیت در قرآن و نهج

تحقیق در مورد...

تحقیق در مورد عاشورا نجات یک امت 17 ص

تحقیق در مورد عاشورا نجات...

تحقیق در مورد طیف 7 ص

تحقیق در مورد طیف 7 ص...

تحقیق در مورد طلا و اثرات آن بر سلامتی

تحقیق در مورد طلا و...

تحقیق در مورد طراحی و تناسب نرمال ترکیبات بتن 9 ص

تحقیق در مورد طراحی...

تحقیق در مورد طراحی سایت بازدید از تخت جمشید با استفاده از ASP و صفحات HTML 12 ص

تحقیق در مورد طراحی سایت بازدید...

تحقیق در مورد ضرورت تبیین تعلیم و تربیت اسلامی

تحقیق در مورد ضرورت...

تحقیق در مورد صنایع خراسان 12ص

تحقیق در مورد...

تحقیق در مورد صنایع خراسان 12ص

تحقیق در مورد صنایع خراسان 12ص...

تحقیق در مورد صلح حدیبیة 12 ص

تحقیق در مورد صلح حدیبیة...

تحقیق در مورد صبر

تحقیق در مورد صبر...

فایل سرت G935FD برای تک سیم و دو سیم

فایل سرت G935FD برای...

تحقیق در مورد شیمی تجزیه

تحقیق در مورد...

تحقیق در مورد شیمی کوانتومی

تحقیق در مورد شیمی کوانتومی...

تحقیق در مورد شیمی نظری

تحقیق در مورد...

پاورپوینت “ سخت افزار کامپیوتر “

پاورپوینت “ سخت افزار کامپیوتر “...

تحقیق در مورد شیمی سبز چیست

تحقیق در مورد شیمی سبز...

تحقیق در مورد شیمی تجزیه

تحقیق در مورد شیمی تجزیه...

تحقیق در مورد شیراز زبان تخصصی

تحقیق در مورد شیراز زبان...

تحقیق در مورد شوینده‌ها و محیط زیست 12 ص

تحقیق در مورد شوینده‌ها و محیط زیست...

تحقیق در مورد شوت سه گام

تحقیق در مورد شوت سه...

تحقیق در مورد شهرک یا آتی شهرتغییرشکل یک مکان مدنی 16 ص

تحقیق در مورد شهرک یا آتی شهرتغییرشکل...

تحقیق در مورد شهراصفهان

تحقیق در مورد شهراصفهان...

تحقیق در مورد شهر سوخته

تحقیق در مورد شهر سوخته...

تحقیق در مورد شهادت اصحاب امام علیه السلام

تحقیق در مورد شهادت...

تحقیق در مورد شناخت و تحلیل عرف های مطبوعاتی از طریق گفت و گو

تحقیق در مورد شناخت و تحلیل...

تحقیق در مورد شنا در ایران

تحقیق در مورد شنا در ایران...

تحقیق در مورد شریک بودن الزامات منبع

تحقیق در مورد...

تحقیق در مورد شریک بودن الزامات منبع 12 ص

تحقیق در مورد شریک...

پاورپوینت “ بهره وری ”

پاورپوینت “ بهره وری ”...

تحقیق در مورد شرائط وجوب امر به معروف ونهی از منکر

تحقیق در مورد...

تحقیق در مورد شجاعت

تحقیق در مورد شجاعت...

تحقیق در مورد شبیه سازی فرایند تولید پایگاههای اطلاعات 15 ص

تحقیق در مورد شبیه سازی فرایند...

تحقیق درمورد: بررسی نقش مدیر درایجاد و رشد خلاقیت ونوآوری در مدرسه
تحقیق درمورد: بررسی مشکلات مربوط به استفاده زنان فرهنگی شاغل در مدارس شهر
تحقیق درمورد: بررسی سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش اموزان
مقاله درمورد. اندازه گیری بار الکترون توسط میلیکان
تحقیق: شستی استاپ استارت و سلکتور سوئیچ های فرمان
مقاله درمورد. باطری
تحقیق: بهره برداری پست های فشار قوی 1 2
تحقیق درمورد: بررسی مشکلات مربوط به استفاده زنان فرهنگی شاغل در مدارس شهر
تحقیق. بررسی کاربرد جی‌آی‌اس در ساماندهی مدارک علوم زمین
تحقیق درمورد: سید حسن مدرس
تحقیق درمورد: سید جلال آل احمد،
تحقیق درمورد: سیب زمینی
تحقیق درمورد: سیاهک ذرت

کلمات کلیدی :علل سقوط برکیان اداره کشورهای اسلای یzwnj گوید laquo قاله درورد برگیان بنی ایه این خاندان یzwnj گوید هارون یzwnj خلیفه های علل سقوط سقوط برکیان هارون خلافت یzwnj خلیفه وزارت خاندان برکیان ایرانیان
  • ۹۶/۰۹/۰۷
  • فصل هنری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی